2016. március 20., vasárnap

Zenész hírek a nagyvilágból 215. - Ölni, ölni, ölni - elmaradt egy ukrajnai melegfesztivál

Elmaradt az ukrajnai Lviv városába tervezett melegfesztivál, miután 200 szélsőjobboldali tüntető körülvette az esemény helyszínét, akik azt üvöltötték: „Ölni! Ölni! Ölni!” – írta a Guardian.

Az esemény – amelynek témája az egyenlőség lett volna – a tavaly decemberben Kijevben megtartott fesztivál első kapcsolódó regionális rendezvényének tervezték; filmvetítéseket, irodalmi beszélgetések tartottak volna. A rendezést már az is megnehezítette korábban, hogy sem a város vezetése, sem a rendőrség nem adta áldását a fesztiválra. A lefoglalt helyszínek vezetői ezért egymás után mondták le a szervezők foglalásait.

A vendégeknek eredetileg szállást adó hotelben például pénteken azt mondták:
“a város vezetése azt mondta nekünk, hogy perverzek vagytok, rátok kerestek a Google-ön. Az olyan emberek, mint ti, a pokolban fognak elégni."

Péntek délután egy bíróság a késő esti szabályozásra hivatkozva az összes nyilvános rendezvényt betiltotta. A bíróságon is ott volt már több szélsőjobboldali fiatal, páran maszkban, hogy megfélemlítsék a szervezőket.

Szombaton aztán tovább bonyolódott a helyzet, amikor azt a hotelt, amiben végül összegyűlt a fesztivál mintegy 70 résztvevője, körülvette a 200 szélsőjobboldali tüntető. A fesztivál szervezői azonnal hívták a rendőrséget, ahonnan mindössze egy rendőrautót küldtek, és az is csak egy órával később jelent meg a szállodánál. Végül egy busszal menekítették ki a szállóból a 70 aktivistát.

Maxim Eristavi – aki egy tévécsatorna társalapítója, és egyben az LMBTQ közösség támogatója – szerint két oldala van a hétvégi történteknek. Egyrészt sajnálatos, hogy a hatóságok támogatják a szélsőségesek agresszív fellépését, másrészt viszont nagyon sok támogatást kaptak, politikusoktól, miniszterektől is, ami két éve még teljesen elképzelhetetlen lett volna az országban.

A hosszan tartó hallgatást végül Andriy Sadovy lvivi polgármester is megtörte. Szerinte a szombati események „egy gondosan megtervezett provokáció részei”, és mindkét oldal tudatosan, vagy tudattalanul, de részt vett ebben.

Forrás: vs.hu
SPF: :(

4 megjegyzés:

  1. ítél s ítéli a sors.
    ukrajna hamarosan úgyis eltűnik a történelmi süllyesztőben, ìgy az ki most nemzetieskedve sajátjain képes gyűlölködni, majd örülhet ha titokban a saját nyelvén szólhat.
    Ím, ítélet ez, s népük büntetését kegyetlenségükért maguk nevezték meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem nem fog eltűnni, de most valóban romokban hever...

      Törlés
  2. Barmok... Valóban ez a legégetôbb probléma Ukrajnában. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :(
      Ilyen állapotokban sajnos csak erősödik a szélsőség.

      Törlés