2016. március 1., kedd

Zenész hírek a nagyvilágból 212. - San Francisco is változik

A Mission után most San Francisco újabb kerülete retteg a geekek hatalomátvételétől: a Castróból, a világ leghíresebb melegnegyedéből egyre-másra költöznek el az őslakosok, mert képtelenek állni a versenyt a jól fizetett, de excentrikusnak egyáltalán nem mondható programozókkal. 
„A teches csávók átvették a Mixet. Ők uralták a billiárdasztalt és a teraszt. Ezek a nagy darab, hangos, domináns fickók. Félelmetes volt – panaszkodott nemrég a Guardian tudósítójának egy helyi érdekeltségű meleg lakos a kedvenc melegbárjában történtekről. – Nem vagyok heterofób, de nem akarok bemenni egy melegbárba és meghívni egy faszit egy italra csak azért, hogy kiröhögjön, és azt mondja, hogy hetero. Ők bárhová mehetnek. Mi nem.”

Bár a statisztikák szerint még mindig a San Franciscó-i öböl és környéke az Egyesült Államok legmelegebb területe (a környéken lakók 6,2 százaléka vallja magát az LGBT közösség tagjának) és azok közül, akik több mint tíz éve a Castróban laknak, 77 százalék állítja, hogy meleg, az elmúlt évben a kerületbe költözőknek már csak 55 százaléka homoszexuális. A józan gondolkodású helyiek szerint ugyanakkor nem feltétlenül az a helyzet, hogy szégyenszemre elheterósodik a környék, hanem hogy a csóró melegek helyét a gazdag melegek veszik át. Az biztos, hogy a hetvenes évek óta hódító combcsizmás, bőrbe varrt, klasszikus Freddie Mercury-bajszos melegek kiszorulnak a Castróból, illetve olyannyira mainstreamizálódnak, hogy ránézésre egyre nehezebben lehet megmondani, ki a meleg közülük.

A San Francicó-i ingatlanosok erre azt mondják, hogy a városba költöző melegek nem kifejezetten gay neigbourhoodba (gaybourhood!) szeretnének költözni, amikor lakást keresnek maguknak: fontosabb nekik, hogy közel legyen a munkahelyük, vagy hogy jó legyen a közlekedés. A helyiek emlékeztetnek arra is, hogy kezdetben a városban letelepedő különböző nemzetiségű bevándorlók, így az írek és a japánok is koncentráltan éltek, aztán asszimilálódtak és felszívódtak San Franciscóban, úgyhogy valószínűleg ez lesz a Castro melegeinek a sorsa is.

Forrás: 444


2 megjegyzés:

  1. Érdekes gondolatok, és maga a folyamat is az, de szerintem alapvetôen ez egy jó és pozitív dolog. Igazából ez egy teljesen természetes változás.
    A legnagyobb gondunk melegként meg az legyen, hogy kinevet egy heteró, amikor egy melegbárban meghívom egy italra :D Bárcsak itt tartanánk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írják is, hogy részben a szegény melegek helyett gazdag melegek költöznek be. :)

      Ha nem lesznek homofóbok az új lakók, akkor semmi gond nincs ezzel.

      Törlés