2014. október 31., péntek

KDNP és a vasárnap

És akkor a vasárnapi asztalnál együtt ül a sok munkanélküli a családban. Jól van, KDNP, ezt már egyszer lesöpörték, remélem most is ez lesz, mert más gazdasági hatásai is vannak, amibe nem gondolnak bele. Nem érdekli őket, hány ember veszíti majd el a munkáját emiatt, csak vasárnap minden legyen zárva és menjenek az emberek a templomba.

9 megjegyzés:

  1. Vagy vadászni, mint Semjén :(

    VálaszTörlés
  2. Ha dolgoztál volna valaha vasárnap (szenteste, karácsonykor, stb.), valószínűleg kicsit árnyaltabban látnád a dolgot.
    Amúgy meg ilyenkor a Nyugat nem példa?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szenteste is többen dolgoznak amúgy, de most csak a vasárnapról volt szó. Melyik a rosszabb: vasárnap dolgozni v. munkanélkülinek lenni?
      Én ezt a kettő állítottam szembe.
      Kérdezzük meg azokat, akik vasárnap is dolgoznak több pénzért.
      Nekem nem mindenben példa a Nyugat, ahogy a kelet sem. Mindenből a jót kell követni.

      Törlés
  3. De ugye nyugaton is nagyon sokfelé úgy van, hogy szombat délután bezár minden és hétfőn nyit ki. Tulajdonképpen azért nem volna olyan rossz sem egyik oldalról. Nyilván a másik oldalról meg fölöslegessé tenne x embert sok az érintett helyeken, de aggodalomra semmi ok, majd kitalálják, hogy elbocsátani viszont nem szabad az embereket azért mert zárva van minden vasárnap. Mondjuk azt nem értem, hogy a trafikok miért képezhetnek kivételt, mert plázákban nem lehetnek, nagy bevásárlóközpontokban nem lehetnek és 400 négyzetméteres trafikról meg még nem hallottam, tehát eleve nem kéne zárva legyenek. Meg igazán tök fölösleges, azért mindenki tud annyi cigit venni magának, hogy egy héten egy napot kibírjon úgy, hogy nem vesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem rossz gondolat, ha nem lenne munkanélküliség, tőlem vezessék be.
      "elbocsátani viszont nem szabad az embereket azért mert zárva van minden vasárnap" - milyen közgazdaságilag is indokolt variáció van ilyen esetre? A vállalkozások nem szeretetszolgálatok. :)
      A trafikok külön fejezetet is megérnének.

      Törlés
    2. Semmilyen, de ez politikai döntés lenne, közgazdaságilag elég sokminden nem indokolt feltétlen abból ami történik.
      Pl a nemzeti bankos növekedési hitel program addig folytatódik, amíg nem látják, hogy a bankok maguktól is hiteleznének, na de azt hogy fogják látni, amikor nem akar az ügyfél felvenni más hitelt, mint a növekedési hitel, ami mellesleg nem is a legolcsóbb a piacon, csak jobb a marketingje, de egy átlag hitel azért drágább ennél, és amíg ez mesterségesen lenyomja az árakat, addig nem is fog látszani, hogy amúgy mekkora lenne a hitelezési kedv. Nyilván mindig az fog látszani, hogy drágábban kevesebb hitelt akarnak felvenni a vállalkozások, és ezért olyan mintha nem lenne hitelezési kedv.

      Törlés
    3. Nem tartom ördögtől valónak a vasárnapi zárást, de csak akkor, ha már kisebb lesz a munkanélküliség.

      A példához: igen.
      Amíg szorongatják őket, nem nagyon fognak sokkal aktívabban hitelezni.

      Törlés
  4. sztem a vasárnapi zárás védhető racionálisan, akár ugyanezzel az ideolgóiával. (maradjanak otthon a zemberek a családjukkal.). viszont a KDNP kommunikációja megint gáz, ezzel a kétharmad már eldöntötte hozzááláással. én ma csak fénymásolni és tecsóban voltam :)

    VálaszTörlés