2014. március 4., kedd

Reálpolitikus

Ami Magyarországot illeti, pontosan azt teszi, amit egy ekkora ország ilyen esetben tehet: kivár és hallgat. Sem befolyásunk, sem eszközeink nincsenek az események befolyásolására, és nem szabad elfelejtenünk, hogy Ukrajnában túszként 150-200 ezer magyar él. Amikor Bajnai megafonon követeli, hogy az oroszok azonnal vonuljanak ki a Krímből, akkor az ember nem tudja, hogy sírjon vagy nevessen. 

Forrás: Mandiner
SPF: a Szovjetunió nem vész el, csak átalakul... Béke legyen.

6 megjegyzés:

  1. Nehéz okosnak lenni ebben a kérdésben. Két rossz közül kellene választanunk. És egyik sem kisebb, mint a másik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem azért inkább nyugat, mint kelet. De nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi hol vagyunk és mekkora szerepünk van a kettő között.

      Törlés
  2. Nekem is inkább a németek, mint az oroszok. De az ukrán ellenzék sem ma született bárány. És nem mellesleg a kárpátaljai magyaroknak valószínűleg rosszabb lesz az ukrán nacionalisták alatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez igaz, de az ellenzék nem = a nacionalistákkal, az csak egy része.
      Az orosz-ukrán megbékélés része lesz, hogy a kisebbségek több jogot kapjanak, és akkor a magyaroknak is juthat valami. Igazából nincs más épeszű út.

      Törlés
    2. "2012. július 3. Az ukrán parlament elfogadta a nyelvtörtvényt: a magyar hivatalosan is használható regionális nyelv lett Kárpátalján. Ez ellen Ungváron még aznap este a Szvoboda és az UDAR párt helyi szervezeteinek tagjai tüntetésen tiltakoztak." (HVG, 2014. március 8.)
      Vagyis a most hatalomra került három pártból kettő. Az azért elég jelentős rész.

      És ne érts félre, nem vagyok oroszbarát. Ezt, azt hiszem, többször is kifejtettem a "blogjaimban", amikor az épp aktuális kormányunk nyelve a nagy medve ánuszrózsája felé közelített. Viszont ez az ukrán krízis szépen rávilágít a Nyugat kettős mércéjére is. Ugyanis most a "liberálisok" demokratának kiáltják ki a Szvobodát, amely széljobberségben bőven lenyomja a Jobbikot, illetve a Batykivscsinát, amelynek vezetője, a szépséges Julija nagy esélyekkel szállna be a legnagyobb ukrán oligarcha címért folyó versenybe (talán nem véletlen a Gázhercegnő név). (Ezzel persze véletlenül sem állítom, hogy a Régiók Pártja maga lenne a bázisdemokrata mennyország.)

      És igen, a "Nép" tüntetett a Majdanon, és nincs is annál demokratikusabb, mint ha meghallgattatik a "Nép" szava, de az az igazság, hogy az ország keleti felén élő kb. tízmillió orosz meg pont nem akar az EU felé közeledni, számukra egyértelműen puccs, ami történt (és talán, ha semleges szemmel nézzük az eseményeket, látunk néhány pöttyöt az új hatalom legitimitásán).

      Amit Oroszország most a Krím-félszigeten művel - bár nem vagyok nemzetközi jogász, de szerintem - háborúnak hívják. Ha a Nyugat nem vonult volna be ugyanígy Afganisztánba és Irakba, akkor most joggal szólhatna föl az orosz imperializmus ellen. Csak sajnos ebben a kuplerájban mi is a rosszlányok egyike vagyunk.

      Nekünk, magyaroknak, Magyarországnak az lenne az ideális, ha északkeleti szomszédunk a demokratikus szabályokat, a magyar kisebbség jogait messzemenően tisztelő; egységes és prosperáló; az EU tagságra esélyes ország lenne, de ezekből a dolgokból a jelenlegi helyzetben az összes sajnos nem valósulhat meg, úgyhogy muszáj priorizálnunk. És hát szerintem a legfontosabb a kárpátaljai magyarság sorsa kell, hogy legyen.

      Tehát ezért írtam azt, hogy két nagyjából egyforma rossz közül kellene választanunk. (Ha lenne legalább egy nagy államférfi az EU (illetve az EU nagyhatalmainak) vezetői között, akkor már tavaly ősszel megadták volna Ukrajnának azt a pénzt, amit most sikerült hirtelen előteremteni, s nem alakul ki ez az egész kaotikus helyzet.)

      Az egészhez még csak annyi megjegyzésem lenne, hogy EU-párti vagyok, értetlenül nézem a magyar jobboldal (és ezzel együtt a magyar társadalom) hirtelen kialakult EU-szkepticizmusát, és veszélyesnek tartom, hogy az utóbbi időben az ország három legnagyobb pártja feltétlen oroszbaráttá lett.

      Törlés
    3. Igen, Janukovicsék idején fogadták el a nyelvtörvényt, ez igaz, de én azt is olvastam, hogy sok hozzáadott értéke nem volt, nagy része maradt a papíron, és kevés volt ami gyakorlatban is megvalósult.

      Persze, mindkét oldalon oligarchák állnak, ez nem is kérdés.
      Mocskos az egész, úgy ahogy van. Kevésbé van jó és rossz, de mégis valamelyik csak jobb lesz egy kicsivel, mert a "nép" ezután se fog kormányozni, ebben azért megegyezhetünk. (Bár 3 majdani tüntető is miniszter lett, de szerintem nem sokáig fogják bírni.)

      Sajnos az EU még mindig egy erőtlen adminisztratív szervezet.

      Az utcsó bekezdéseddel teljesen egyetértek.

      Törlés