2015. május 15., péntek

Zenész hírek a nagyvilágból 178. - Házasodik a luxemburgi miniszterelnök

Az első feladat elfogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Utána pedig rá kell jönnünk, hogy senki más véleménye nem számít – vallja Xavier Bettel, aki Jean-Claude Junckert váltotta Luxemburg kormányfői posztján. Nyíltan meleg, sőt, az elsők között fog összeházasodni várhatóan pénteken építész partnerével az új, melegházasságot lehetővé tevő luxemburgi törvény jóvoltából.

154444186

Gauthier Destenay és Xavier Bettel
Fotó: Pascal Le Segretain

Jean-Claude Juncker az EU leghosszabb ideje hivatalban levő kormányfőjeként köszönt le 2013-ban Luxembourg miniszterelnökségéről – utódjával akkor kevesebbet foglalkozott a világsajtó, mint Junckerrel, aki nem sokkal ezután került a Lux-leaks botrány kereszttüzébe, aminek ellenére azóta is az Európai Bizottság elnöke. Most az utódján a világ szeme: Xavier Bettel nemcsak legalizálta a melegházasságot Luxemburgban, hanem az elsők közt házasodik össze párjával, Gauthier Destenay építésszel. (...)

Mindenkinek rendben kell lennie magával, a helyzetével. Kamaszkorban az első feladat elfogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, utána pedig rá kell jönnünk, hogy senki más véleménye nem számít. Ha az ember elveszíti emiatt a barátait, akkor nem is voltak a barátai. Én sosem bujkáltam. Tény, olyan vagyok, amilyen, szeretnék őszinte lenni magammal és a politikában is. (...)

Bettel 2010 óta bejegyzett élettársi kapcsolatban él együtt belga partnerével, Gauthier Destenay építésszel. A kormányfő tavaly augusztusban, két hónappal az azonos neműek házasságát lehetővé tevő törvény elfogadása után jelentette be, hogy Destenay megkérte a kezét, és ő igent mondott. A bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére 2004 óta van lehetőségük a luxemburgi azonos nemű pároknak. (...)

Világszerte Argentína, Belgium, Brazília, Dánia, Dél-Afrika, Franciaország, Finnország, Hollandia, Izland, Kanada, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovénia és Uruguay engedélyezi a melegházasságot (emellett engedélyezett az USA, Mexikó és az Egyesült Királyság egyes részein – utóbbiban Észak-Írország nem ismeri el egyedül a melegházasságot).

Forrás: Index
SPF: mikor fogunk mi itt tartani, hogy ez nem lesz probléma?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése