2013. augusztus 14., szerda

Zenész hírek a nagyvilágból 122. - Kanada befogadná az üldözött orosz melegeket

A kanadai bevándorlásügyi miniszter így reagált a nemrég meghozott homofób orosz törvényekre.
A kanadai menekültügyi tanács valószínűleg jóváhagyná azoknak az orosz menekültstátuszt kérőknek az igényeit, akik a melegek üldözése miatt hagyták el hazájukat - mondta az ország bevándorlásügyi minisztere. Chris Alexander hétfőn egy fórumon azt is elmondta, hogy szerinte Oroszország rossz úton halad a meleg közösség alapvető jogainak megnyirbálásával - írta a Globe and Mail. Kanada ugyanúgy tekint a szexuális hovatartozásuk miatt üldözött emberekre, mint akiket nemzetiségük vagy vallásuk miatt üldöznek.

A kanadai hatóságok adatai szerint mindössze 140 és 225 fő között van azoknak az oroszoknak a száma, akik menedékkérelmet adnak be a kanadaiaknak. Ebből a felét be is engedik az országba.

A szakértők ugyanakkor nem számítanak arra, hogy tömegesen kérnének menekültstátuszt az orosz melegek, mert sok pénzbe kerül a kiutazás és az adminisztráció, ráadásul a szexualitásuk miatt üldözött emberek valószínűleg egyedül vagy párban érkeznének az országba. Vlagyimir Putyin június végén írta alá a parlament által megszavazott "melegpropaganda terjesztését tiltó törvényt". Eszerint magánszemélyek ötezer rubelig büntethetők a homoszexualitás propagálásáért, hivatalos személyek 50 ezer, jogi személyek egymillió rubeles büntetésre számíthatnak. A törvényben nem egyértelmű a határ a propaganda és a tájékoztatás között, ami szintén nagy mozgásteret ad a hatóságoknak a törvény alkalmazásakor. Az orosz elnök a törvényt támogató nyilatkozataiban többször hivatkozott az ország romló demográfiai helyzetére.

Forrás: Origo
SPF: ez derék tőlük. Sajnálatos az apropó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése