2013. augusztus 30., péntek

SzíriaX

Környezetemben többen fel vannak háborodva, hogy az USA hamarosan beavatkozik Szíriában. Azt mondják, hogy megint beavatkoznak egy független államban, valós ok nélkül, a saját érdekükben, stb. Én viszont támogatnám a beavatkozást. Hogy miért? Mert a lakosságot gyilkolják, és vegyi fegyvereket vetnek be - többek között gyerekek ellen. Ez normális? Nem. 56-ban mindenki várt, hogy a Nyugat beavatkozik, várták Amerikát is, de nem jött senki. Jó, az kicsit más volt, talán reális esélyes sem volt, ezért kicsit fals a párhuzam, de akkor is, egy gyors bombázás kell, hogy vége legyen ennek az egy éve tartó polgárháborúnak. Vagy nézzünk el mellette? Az a jó? 

14 megjegyzés:

  1. Amíg nem engem visznek katonának, hanem Uncle Sam a korszerű haditechnikájával percek alatt lerombolja, amit le kell rombolni, természetesen támogatom a beavatkozást. A gond csak az, hogy a másik oldalon sem ártatlan civilek állnak, és gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki a háta közepére sem kíván egy iszlamista államot, még ha a tanulatlan és tudatlan nép többségének ez is volna a vágya, mint azt Egyiptomban láthattuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Téged nem visznek el, nyugi. :)
      Én sem kívánok iszlamista államot, de akkor a kérdés az, hogy diktátor vagy iszlamista állam? Egyik se jó...
      Egyiptomban már talán vissza is sírják a Mubarokat.

      Törlés
  2. Nekem az a problémám, hogy nem tudom megállapítani, hogy ki a jó és ki a rossz...

    VálaszTörlés
  3. Mert az iraki beavatkozásuk is olyan jól sült el... És egyébként az is jó kérdés, hogy ki vetette be azokat a vegyi fegyvereket. Csak felületesen követem az ottani eseményeket, de szerintem egyik félről sem lehet elmondani, hogy tiszta lenne, mint Vénusz.

    Egyiptomban pedig nem visszasírják Mubarakot, hanem konkrétan lassan ismét hatalomba segíti az USA. Egyébként érdekes módon az senkinek nem fáj, hogy az egyiptomi hadsereg a Muszlim Testvériség szimpatizánsait mészárolja le. Oké, nyilván különböző léptékű dolgokról van szó, de képzeljük el, hogyan reagálna a világ "legdemokratikusabb" országa, ha mondjuk Varsóban egy puccs után a volt hatalom szimpatizánsai közül egy este alatt ötszázat lelőnének.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Irak más volt, ott az olaj kellett meg a hadiipar felturbózása.

      Ez az egész már több mint egy éve tart, az USA eddig totál leszarta, ha csak ezért avatkozna be, már megtehette volna.
      Szárazföldi hadművelettel pedig nem készülnek.

      Azt a Testvériségét, akik meg keresztényeket ölnek?

      Törlés
    2. Ugyanaz lesz az amerikai beavatkozás eredménye, mint Irakban. Káosz és halottak. Már rég lépnie kellett volna a világnak, akkor még talán lett volna némi esélye annak, hogy ne egy széteső, a szélsőséges iszlám által uralt ország maradjon a beavatkozás után.

      És mert a szélsőségeseik keresztényeket öltek, a nem szélsőségesek már nem is emberek? (A könnyebb érthetőség kedvéért: mert a Fradi B-közép szimpatizál egy náci háborús bűnössel, minden Fradi-drukker náci?)

      Törlés
  4. Én viszont elég jól ismerem az ottani eseményeket, egy ismerősöm Aleppóban lakik. És nem most kezdtem odafigyelni, hanem 2 és fél éve.
    Nem az első vegyifegyver-támadás volt ez, és "amúgy" 100 ezer ember meghalt már "sima" harcokban is. De mindez nem számít, hiszen ezek csak arabok, primitív népség, meg is érdemlik, hogy egymást halomra gyilkolják, ugye. (Irónia, aki véletlen nem érezné.)
    Aszad egy baromarc, minden forrás szerint, és képes volt az érintetlen részekre is katonaságot küldeni, majd Aleppóba is, tönkretéve ezzel a maradék gazdaságot (mert jó ideig Aleppó nem érzett sokat a polgárháborúból, és amúgy a város az ország gazdasági központja...volt), nem beszélve a város egyéb nevezetességeiről.
    Most ott tart az ország, hogy minden mindegy, bárkit bármikor, indok nélkül megöl bárki (lásd még a játszóteres esetet). Szerintem ennek nem kéne így mennie tovább. De javítsatok ki, ha tévedek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, Andreas, nem kéne így mennie a dolgoknak. Nekem csak annyi bajom van, hogy miért pont most? Eddig miért nem lehetett? És miért perdöntő az amerikaiak számára egy másik ország (Izrael) titkosszolgálatának véleménye?

      Törlés
    2. Igen, rettentően sok a 100 ezer halott...
      Ez a rezsim már menthetetlen.

      Törlés
  5. Az USA beavatkozása jogellenes lesz. Ez az egyetlen biztos pont.
    Ami Szíriában történik, az tarthatatlan. Valaminek történnie _kell_. Hogy egy külső hatalom erőszakos beavatkozása fogja-e átbillenteni a mérleget, és győzelemre segíteni a lázadókat, kérdéses. Mint ahogy az is, hogy mit érünk el az elnök bukásával. De ha ez segít Szíriának abban, hogy a saját útján induljon el szabadon, akkor támogatom a beavatkozást. Ha véget vet az erőszaknak, akkor pedig 120%-ig támogatom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jogellenes, OK, de mikor lehetne jogszerű?
      Ha az Aszad elnököt támogató oroszok megszavaznák a BT-ben?
      Nem fogják....
      Nem egyszerű kérdés.

      Törlés
  6. "A közel-keleti országok keresztény és muzulmán vallási vezetői közben egymás után jelzik csatlakozásukat a Ferenc pápa által szeptember 7-re meghirdetett nemzetközi böjt- és imanaphoz."

    VálaszTörlés
  7. A nemzetközi jog és azon belül is főleg az ENSZ úgy röhej, ahogy van, valójában az egyetlen érv még mindig az erősebb joga.
    Agytágításnak ajánlom: http://fotelkalandor.blog.hu/2013/09/02/minden_amit_tudni_szerettel_volna_sziriaerol_de_soese_merted_megkerdezni

    VálaszTörlés