2016. február 27., szombat

Zenész hírek a nagyvilágból 209. - Felvizezett melegjogi törvényt fogadott el az olasz szenátus

Félsiker, sokaknak nagy csalódás az a melegjogi mérföldkőnek készülő törvény, amelyet a héten megszavazott az olasz szenátus, és várhatóan hamarosan az alsóház is elfogad. A melegek megkapnák a jogot arra, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot kössenek, ami megnyitná az öröklés és például az özvegyi nyugdíj vagy tartásdíj lehetőségét. Ugyanakkor az elfogadott változat végül még azt sem engedi meg, hogy a pár egyik tagjának korábbi kapcsolatából született, már eleve közösen nevelt gyereket örökbe fogadja a pár másik tagja. (...)

A törvény az eddigi, gyakorlatilag nullához képest fontos jogokat garantál a meleg pároknak: kaphatnának például özvegyi nyugdíjat, különválás után tartásdíjat, örökölhetnének a társuk után, és egymás családnevét is felvehetnék. (...)

Ébredj, Olaszország! - a kampány szlogenje, január 28.

Az elmúlt hetekben több tömegtüntetés volt Olaszországban a készülő törvény miatt pro és kontra. Január 23-án országszerte száz különböző városban tízezrek tüntettek a meleg párok jogaiért, január 30-án pedig az ellentábor tartott tömegtüntetést Rómában. Március 5-én újabb nagy tüntetés készül. A szivárványcsaládokat képviselő szövetség hívja tiltakozni mindazokat, akik szerint a törvény ebben a formában semmibe veszi a melegek fiainak és lányainak a létezését és az ő érdekeiket. A tüntetés ezúttal Rómában lesz. Andrea Giuliano szerint a tüntetés független attól, hogyan szavaz majd végül az alsóház, a tiltakozás arról szól, hogy nem akarnak diszkrimináló törvényt, márpedig a mostani verziót annak tartják. >>>

Forrás és folytatás: Index, Fotó: Andrea Giuliano
SPF: fontos lépések a katolikus Itáliában, de még nincs vége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése