2015. október 18., vasárnap

Zenész hírek a nagyvilágból 199. - Greg Louganis - a meleg műugró

A négyszeres olimpiai bajnok amerikai mű- és toronyugró, Greg Louganis interjút adott a Bild am Sonntagnak. A most 55 éves Louganis emblematikus alakja a sportágnak, 1984-ben és 1988-ban is duplázni tudott az olimpián. Azért is emblematikus, mert nyíltan vállalta melegségét és hogy HIV-pozitív.


„Még néhány évvel ezelőtt is sok problémát jelentett a munkaadóknál a másság. Amikor mélypontra kerültem a karrierem befejezése után, el kellett adjam az érmeimet a megélhetésért. Komoly napi gondjaim voltak, az élsportból nem lehetett megélni, a pályafutásom alatt nem tudtam félretenni, mert a szponzorok csak a 90-es években jelentek meg. De valahogy kijöttem a gödörből” - mondta.
Megjegyezte, régebben sok tévhit és félreértés volt az AIDS-ről, azóta fontos felvilágosító munkát végeztek, de a klisék csak lassan változnak évtizedek alatt is.


Életéről filmet forgattak, tv-showkban szerepelt, onnan lett bevétele, és most rendezett életet él.
Louganis elismerte, a kezdetekkor az edzője azzal mentette meg az életét, hogy segédedzőnek nyilvánította maga mellett - kényszerből is, mert nem sok sejtése volt a sportágról -, különben megtámadták volna azok a társak, akik nem nézték jó szemmel nemi orientációját.

Arról is kérdezték, milyen volt az az érzés, amikor beverte a fejét a deszkába gyakorlat közben, de ezt nem tudta részletesen felidézni. Bár sokszor látta a felvételt a 88-as szöuli olimpiáról. "Mindig kerestem a hibáimat, hát ez elég látványos volt."

Forrás: Index
SPF: kemény lehetett az élete, de legalább ma már boldog házasságban él.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése