2015. október 29., csütörtök

Zenész hírek hazánkból 69. - Meleg romák

A romákkal szembeni rasszizmus már évszázadok óta a szocializáció része. De nem vagyunk elfogadóbbak, ha a nemi orientációkról van szó – a „csinálják a négy fal között” egyfajta szlogenje lett a magyar homofóbiának. Ám mi van, ha valakit mind a két oldalról ér támadás? (...)

Hasonlóan vélekedik Máté Dezső is, aki tanulmányai során kifejezetten a meleg romákat érő támadásokat vizsgálja. Inkább abban látja a problémát, hogy az egész társadalom homofób: „A roma lét nem feltétlenül befolyásolhatja a coming outot. Az, hogy az emberek nem merik felvállalni a másságukat, össztársadalmi probléma.”

Ettől függetlenül valakinek mégis beleszól a származása abba, hogy miként kezeli szexualitását: „Volt egy olyan ember, aki azt mondta, hogy azért mert ő roma, csak roma felesége lesz, hosszúszoknyás, gyerekekkel és a nőnek persze a tűzhely mellett a helye. Közben pedig félrejárt férfiakkal kártyázni” – mondja Máté.

Farkas László tapasztalata viszont azt mutatja, hogy az elmélet és gyakorlat eltér egymástól: „Akárhányszor találkoztam roma meleg fiúval, nehezebb hangvételű coming out-sztorikat hallottam. Általában szó esett öngyilkosságról, kitagadásról és arról, hogy ki akarnak ebből gyógyulni, vagy ki akarják őket ebből gyógyíttatni.”

Forrás és a teljes cikk: HVG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése