2015. október 10., szombat

Buzivonal

Miért a Rákóczi tér volt az ipar központja? Miért volt érdekes a rendőrség számára a „buzivonal”? Mennyi előnye volt egy munkásosztályból származó prostinak egy reakcióshoz képest? A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen értekeztek az MTKK Jelenkutató csoportja által meghívott társadalomtudósok a pártállami idők prostitúciójáról. Tudósításunk.

A meleg-helyzet a prostitúcióban

Az Akadémia kutatójaként dolgozó Takács Judit a pártállami idők homoszexuális prostitúciójáról szerzett információit osztotta meg. Ez a tevékenység egészen 2002-ig más szabályozás alá esett, mint a heteroszexuális ügyek. A homoszexuális érintkezés eleinte a felek beleegyezésével is büntetendő volt, egészen 1961-ig, azután viszont 20 év volt az úgynevezett „beleegyezési korhatár” (tehát amilyen kort betöltött személlyel legálisan kerülhetett intim homoszexuális viszonyba egy másik személy). Később ezt 18 évre csökkentették, ám a heteroszexuális beleegyezési korhatár végig 14 év volt. Az egységesítés csak az ezredforduló után történt meg.

Takács előadásából kiderült: a meleg prostitúció a fentiekből is adódóan egészen sajátos jegyeket mutatott. Az ismerkedés jellemző helyszínei a nyilvános wc-k, fürdők és bizonyos vendéglátóhelyek voltak; illetve gyakoribb jelenség volt e körben, hogy a prostituált nem életvitelszerűen, csak alkalmilag nyújtott pénzért szexuális szolgáltatást.

A kutatónak egy nyugalmazott rendőr elmondta, az úgynevezett „buzivonalat” főleg azért követte figyelemmel a hatóság, mert feltűnően gyakori volt, hogy a tehetősebb, jellemzően idős kuncsaftot az anyagilag kiszolgáltatott alkalmi férfiprostituált nyereségvágyból bestiálisan meggyilkolta, majd kifosztotta.

Egy rendszerváltás előtti ORFK-jelentés 50 ezerre becsülte a magyarországi homoszexuális lakosság számát, amiből szerintük 40-45 ezer élt akkor Budapesten – ismertette a korabeli becsléseket Takács Judit. A rendőrség arról is beszámolt, hogy a melegek körében idővel egyre több erőszakos cselekmény miatt kellett eljárni, továbbá egyre többen vállalták fel nyíltan másságukat.

Forrás: Mandiner

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése