2015. február 26., csütörtök

Zenész hírek hazánkból 45. - Piarista pap szállt szembe Semjén melegházassággal kapcsolatos gondolataival

Néhány napja tartottak egy népszavazást Szlovákiában. A referendumot egy magát családvédőnek nevező szervezet kezdeményezte, és a szavazóknak az alábbi három kérdésre kellett válaszolniuk:

- Egyetért-e azzal, hogy egy nő és egy férfi kötelékén kívül semmilyen más együttélési formát ne lehessen házasságnak nevezni?
- Egyetért-e azzal, hogy azonos nemű párok vagy csoportok számára ne legyen lehetővé téve a gyermekek örökbefogadása, illetve ezt követő nevelése?
- Egyetért-e azzal, hogy az iskolák ne kötelezhessék a diákokat a szexuális viselkedésről és az eutanáziáról szóló órák látogatására, amennyiben szüleik nem értenek egyet a tananyag tartalmával?

A szavazáson végül az igenek győztek, igaz, a részvétel nagyon alacsony maradt, mindössze 21,4 százalékos volt a részvétel, ezért a referendum érvénytelen maradt. Semjén Zsoltnak azonban már ez a kis győzelem is elég volt ahhoz, hogy közleményt jelentessen meg, és leírja benne, hogy:

„Üdvözöljük az igenek győzelmét a szlovákiai népszavazáson. A szlovák nép tanúságot tett a közös keresztény értékekről és a normalitásról.”
Semjén álláspontjára azonban olyan helyről érkezett kritika, ahonnan nem vártuk volna: Urbán József piarista szerzetes, a rend budapesti gimnáziumának igazgatója és korábbi magyarországi tartományfőnök a blogján reagált részben elítélően a miniszterelnök helyettes szavaira.

„Fenntartásaim vannak azzal az állítással kapcsolatban, hogy a szlovákiai népszavazáson az igenek győzelme a »keresztény értékekről és a normalitásról« tett tanúságtétel. Lehetséges olyan felfogás, amely szerint akkor, ha valaki szeretné a keresztény értékrendet követni és normálisnak lenni, igennel kell válaszolnia a feltett kérdésekre.

De van olyan felfogás is, amely szerint pontosan keresztényként és kifejezetten azért, hogy normálisak legyünk – azaz igaz, jó, egészséges, nem megbetegítő legyen a társadalom –, nemmel kell szavazni a feltett kérdésekre (különösen az első kettőre)”
- írja a szerzetes.

Urbánt bejegyzése után a Válasz.hu kereste meg azzal, hogy fejtse ki bővebben álláspontját, mire a pap hosszú és elgondolkodtató levélben válaszolt. Levelét a Válasz.hu teljes egészében publikálta az erről szóló cikkében, amit ide kattintva lehet elérni.

Nézetei szerint a homoszexualitással kapcsolatos vita egyelőre megreked a fogalmak tisztázásánál; mivel mindenki máshogy gondol a homoszexualitásra, érdemi vita sem jöhet létre a témáról.

„Nehéz szó a homoszexuális. Terhelt. Nem jó hangzású. Orvosi – patológiás – hangulata van. És főként: szégyen kötődik hozzá. Már kimondani is nehéz. Érzed az ajkadon. Ez azért érdekes, mert a társadalmi vitákban – azt persze, hogy ezek mennyiben viták, azaz a tisztulást és a közös megértést célzó eszmecserék, szintén jó lenne érinteni –, sokszor elbeszélünk egymás mellett, pontosan azért, mert mást értünk a szavakon. Továbbá könnyen megtörténik itt is, ami a vitáinkban rendre, hogy tudniillik címkézünk, és egymás helyett, a másik helyett e címkéket látjuk.”

- írja Urbán. Szerinte ez vezet ahhoz, hogy a társadalom egy része számára a homoszexualizás egyoldalúan megmarad bűnös, beteg állapotnak, ebben az esetben pedig teljesen logikus, hogy a melegházasság és a meleg párok örökbefogadásának ellenzői közé áll az illető, hiszen úgy érzi, védenie kell ezeket a társadalmi intézményeket, félti őket.

„Honnan a félelem? Miért félünk egymástól? A félelem és az erőszak ördögi kört alkot. Nem lehetne úgy beszélgetnünk, hogy ne legyen félelem közöttünk? Hogyan lehetne ezen dolgozni? A szavaink tisztázása, a címkézés elkerülése nem segítene-e?”
Na, de többet nem idézek belőle, olvassa el végig, aki teheti. Átgondolt és higgadt szöveg, vallásosoknak és kevésbé vallásosoknak egyaránt fogyasztható.

Forrás: 444, Urbán József, valasz.hu
SPF: wowowowowowow!!!444!!! Éljenek az intelligens piarista szerzetesek!

7 megjegyzés:

  1. Meglepő cikk, és nagyon kellene sok hasonló.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abszolút meglepő, de szuper, hogy leírta, és főleg, hogy iskolaigazgató. Bár szerintem jó nagy vihart kavart a sok ősküvölet között.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Én még mindig a hatása alatt vagyok, kb. olyan nagy dolog, mint amikor a pápa először szólalt meg a melegeket illetően.

      Törlés
    2. Nem kell elájulni. Érdemes elolvasni a hozászólásokat is: valójában inkább a "ne beszéljünk róla" tolerancia ez (lévén, hogy nem szállhat szembe nyíltan az hivatalos állásponttal). Egyébként meg az a komment a leglényegrelátóbb, amely azt taglalja, hogy ha az Egyház amúgy is csak a saját házasságát ismeri el, minek ártja magát az állami szabályozásba.

      Törlés
    3. Hát egyébként az állam se ismeri el az egyházi esküvőt hivatalosnak, szóval kölcsönös a dolog, de amúgy meg én azt gondolom azért szól bele, mert a politika pont mindig az egyházra hivatkozva szabályozza így ahogy van a házasságot, és pont a kereszténység az "adu" számukra, és én úgy érzem, hogy ez csak arról szól, hogy az egyház azt mondja, hogy ne velem takarózz.

      Törlés
    4. Szerintem egy piarista iskolaigazgatótól nagy dolog. A helyén kell kezelni, de mindenképpen új az eddigiekhez. És az külön szép, hogy Semjénnek szólt be - intelligensen, érvekkel.

      Törlés