2013. december 21., szombat

Ilyen volt, ilyen lett


Biztos mindenkinek megvan az a plakát, amivel évente egyszer néhány hétig (rendszerint adóbevallások idején) teleragasztják a várost. Egy 3 éves rákos kisfiú képe. Elég nyomasztó ahhoz, hogy elgondolkodj rajta. A rákon is, és azon is, hogy kinek ajánld fel a pénzedet. Én mindig felajánlottam az 1%-ot, de soha sem nekik, pedig a rákos gyermekek a leginkább megérdemlik. Valamiért úgy éreztem, nem lenne jó helyen. Majd az apuka megmagyarázza, miért jár mentőautóval szabálytalanul, miért van villája, és miért kap félmillás fizetést, mit miért tesz. Örülök, hogy átláthatóbb szervezetnek adtam. Rákos gyermekekért mindent, de a rákos gyermekeken élősködni, azért semmit. Nem baj, hogy piszkálják a dolgot, derüljenek ki a simlisségek, ha voltak, vannak.
Egyébként a srácból ez lett. Él és virul - szerencsére. Ez lenne a lényeg. Csak elvész a zűrben...

2 megjegyzés:

  1. A simlisségekről évek óta lehet tudni, pár éve minden adóbevallási szezonban megjelenik itt-ott (persze nem a Blikkben és társaiban), hogy van egy-két szervezet, ami az összegyűjtött százmilliókat nem igazán arra a célra fordítja, amire kapja. Meg aztán ha esetleg az ember tud/van kedve számolni, hamar belátja, hogy az egész ország teleszórása óriásplakáttal nem két forint, cserébe egy ember adójának 1%-a viszont az. Vagyis egy olyan szervezet, amely úton-útfélen hirdeti magát, tuti, hogy a reklámra költi el a bevétel többségét. De persze működik a pavlovi reflex, a kisgyerek és/vagy kiskutya látványa megnyitja az emberek pénztárcáját, és azok, akik egyébként a hétköznapokban leszarják a környezetükben élőket, boldogan adakoznak, pláne úgy, hogy igazából nem is az ő bőrükre megy a vásár. (Egyébként az is megérne egy tanulmányt, hogy ha a többség fölháborodik azon, hogy egy párt mennyit költ kampányra négyévenként, akkor azon miért nem, ha egy magát nonprofitnak nevező szervezet ugyanezt teszi évente.)
    Amúgy az meg a gusztustalanság egyik legmagasabb csúcsa, ha az ember a saját beteg gyerekének fotóját tolja éveken keresztül emberek millióinak arcába, a haszon reményében.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nem arra a célra fordítja, vagy nem fordítja semmire, csak magára...
      Fura, irreális az egész, de nem értem, ha ennyi a simlisség, hogyan működhetnek még?

      Törlés