2013. október 21., hétfő

Zenész hírek a nagyvilágból 130. - Megtartották az első melegfelvonulást Montenegróban

Most először vonultak fel melegjogi aktivisták Montenegróban. A vasárnapi podgoricai demonstráción a rendőrség könnygázgránátokkal oszlatta fel az ellentüntetőket.

A felvonulók jóval kevesebben voltak, mint a rendőrök, még tizedannyian sem. Körülbelül 150 ember hirdette büszkén homoszexualitását a menetben, ugyanakkor kétezer rendőr vigyázott rájuk. A rendezvény félórás volt.

A melegellenes szélsőségesek másfél ezren voltak. Csak a rendőrökkel tudtak összecsapni, mert nem jutottak közel a felvonulókhoz. Az összecsapás akkor történt, amikor megpróbálták a rendőrkordont átszakítani. Kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták a rendőröket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. A felvonulókat rendőrségi járművekkel biztonságos helyre vitték.

Vasárnap esti hírek szerint körülbelül hatvanan megsérültek, köztük húsz rendőr. Hatvan embert őrizetbe vettek.


A mindössze 680 ezres Montenegróval tavaly kezdett tárgyalni az Európai Unió a csatlakozásról, és a montenegrói vezetők a melegfelvonulás rendkívüli rendőri biztosításával azt akarják példázni, hogy elkötelezettek az emberi jogok biztosításában. A lakosság ugyanakkor meglehetősen homofób: 71 százalékuk betegségnek tartja a homoszexualitást.

A nagy tekintélynek örvendő Amfilohije Radovic ortodox püspök "a szégyentelenség parádéjának" minősítette a podgoricai felvonulást, és szerinte az azonos neműek közti nemi kapcsolat egészségtelen, mert nem születik belőle gyermek.

"A fát, mely nem terem gyümölcsöt, ki kell vágni és tűzre kell vetni" – fogalmazott.

Forrás: HVG
SPF: jelentős a lemaradás, de gratula a vezetők elkötelezettségéhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése