2013. október 19., szombat

"A foci nem a melegek sportja"

Az angol FourFourTwo száz, az olasz La Gazzetta Dello Sport ötven labdarúgót kérdezett meg olyan kényes témákról, mint a rasszizmus, a homoszexualitás, a droghasználat vagy a depresszió. A teszt anonim volt, a végeredmény elgondolkodtató lett.

"A foci nem a melegek sportja"

Talán a legérzékenyebb téma a fociban a homoszexualitás. 2009-ben az akkori olasz kapitány, Marcello Lippi azt mondta: "Nem hiszem, hogy lennének meleg futballisták. A 40 éves karrierem során eggyel sem találkoztam. Vagy ha vannak is, akkor ezt nem reklámozzák." 2012-ben, miután híre ment, hogy az olasz válogatottban két meleg focista is van, Antonio Cassano így reagált: "Remélem, hogy nincsenek nálunk melegek. De ha vannak is, az az ő problémájuk." A támadónak később magyarázkodnia kellett a szavai miatt.

Egy évvel korábban a focisták érdekképviseletének az elnöke, Damiano Tommasi egyenesen odáig ment, hogy azt javasolta a meleg játékosoknak, ne fedjék fel másságukat. A Gazzetta tesztje alátámasztotta Tomassi óvatosságát, a megkérdezettek 34 százaléka ugyanis úgy ítéli meg, hogy a meleg játékosokat másképp ítélik meg a csapattársak és a szurkolók. Összesen hárman válaszolták azt, hogy volt már olyan játékos a csapattársuk, aki beismerte másságát.

A brit játékosok egynegyede egyetértett abban, hogy ha kiderülne valakiről, hogy meleg, akkor száműzné a futballközeg. Egy skót focista szerint egy homoszexuális számára a futball nem toleráns környezet.

Forrás: Origo
SPF: még vagy 10 (20?) év, és talán ez is megváltozik...

2 megjegyzés: