2020. szeptember 7., hétfő

Zsarnok. Gyáva. Áldozat. Roy Cohn története


A híres-hírhedt ügyvéd élete, aki beperelte a rendező nagyszüleit, Juliut és Ethel Rosenberget az atomtitok ellopása miatt. A film végigköveti Roy Cohn életét, kezdve, amikor Joseph McCarthy szenátor főtanácsadója volt a késő 50-es években az 1980-as évekig, amikor Reagan elnök kedvence lett, egy fanatikus homoszexuális-ellenes aktivista, majd Donald J. Trump politikai mentora, mielőtt 1986-ban AIDS-ben meghalt volna. A dokumentumfilm újonnan előkerült levéltári anyagokat is bemutat.

"megdöbbentő látni, ahogy a meleg Cohn a melegek jogai ellen ágál. Ráadásul Cohn nem egy melegségét titkoló, azzal küzdő ember volt, hanem olyasvalaki, aki bárhol megjelent fiatal, jóképű szeretőivel (még a Fehér Házba és bevitte őket és bemutatta Reagan elnöknek), és aki állandóan bulizott a meleg közösség népszerű szórakozóhelyein"

Forrás: HBO, Index

SPF: nagyon érdekes dokumentumfilm, csak ajánlani tudom. Tényleg döbbenetes, ahogy egy meleg ember nyilvánosan melegellenes kijelentéseket tesz. Még akkor is, ha abban a korban finoman szólva is más volt a melegek megítélése (még Amerikában is), és ez biztos hozzájárult egyfajta skizofrén állapot kialakulásához. Most se jobb a helyzet, de akkoriban abszolút leprás volt az AIDS-es. 

Rettentő gonosz embernek festik le, de mivel már halott, nem tud védekezni. Ha a szemébe nézünk, lehet benne valami. A bevágott interjúk is beszédesek. Szívesen néztem volna még a McCarthy-, a Rosenberg- és a Trump-korszakot is, és meghallgattam volna több fiatal fiút, prostit is az életéből. Valamint egy-két pszichológust, hogy vajon azért volt ilyen kemény és érzéketlen, mert így tudta megvédeni magát melegként? Vagy ettől függetlenül volt gátlástalan. Simán benne lenne még egy rész. 

Hatalom, siker, pénz, a legszebb fiúk, jólét, de a végén mit viszel magaddal a túlvilágra? Ez is elgondolkodtató. Mert ezekből semmit. A halálos ágyán talán már ő is érezte ezt a magányában. 

MV5BYWMyOGY3MzctYWJmMy00YjY0LWJkZTEtN2VhOWYzZmI2NzMzXkEyXkFqcGde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése