2015. december 17., csütörtök

Rorate

Idén is sikerült elmenni egy Roratéra, ami nem nagy kunszt, és még lehet elmegyek egyszer, mert baromira hangulatos, de iszonyat nehéz volt felkelni ötóravalhánykor.
A Rorate vagy hajnali mise vagy angyalmise vagy aranyos mise[1] a római katolikus egyházban advent első vasárnapjától karácsony első napjáig minden nap hajnalban tartott szentmise Szűz Mária tiszteletére és Jézus eljövetele utáni vágy kifejezésére, amelyet roraténak is neveznek.
Persze mi az evangélium? Jézus nemzetségtáblája, ami akárhogy is nézzük, egy idő után mókás lesz, legalábbis miután elolvasod. Aki fejből visszamondja, az kap tőlem valamit. :) Meghallgatni is érdekes. 
Jézus Krisztusnak, Dávid és Ábrahám fiának családfája. Ábrahámnak Izsák volt a fia, Izsáknak Jákob, Jákobnak Júda és testvérei, Júdának Fáresz és Zára Támártól, Fáresznek Eszróm. Eszrómnak Arám, Arámnak Aminadáb, Aminadábnak Náásszon, Náásszónnak Szalmon, Szalmonnak Bóász Ráhábtól, Bóásznak Jóbéd Rúttól, Jóbédnek Izáj, Izájnak pedig Dávid király. Dávidnak Salamon volt a fia Uriás feleségétől, Salamonnak Roboám, Roboámnak Abija, Abijának Ászáf, Ászáfnak Jozafát, Jozafátnak Jórám, Jórámnak Ozijás, Ozijásnak Joatám, Joatámnak Acház, Acháznak Ezekiás, Ezekiásnak Manasszesz, Manasszesznek Ámosz, Ámosznak Joziás, Joziásnak pedig Jekoniás és testvérei a babiloni fogság idején. A babiloni fogság után: Jekoniásnak Szálátiél volt a fia, Szálátiélnek Zorobábel, Zorobábelnek Ábiud, Ábiudnak Elijakim, Elijakimnak Ázór, Ázórnak Szádok, Szádoknak Áhim, Áhimnak Eliud, Eliudnak Eleazár, Eleazárnak Mattán, Mattánnak Jákob, Jákobnak pedig József. Ő volt a férje Máriának, akitől a Krisztusnak nevezett Jézus született. Összesen tehát: Ábrahámtól Dávidig tizennégy nemzedék, Dávidtól a babiloni fogságig tizennégy nemzedék, és a babiloni fogságtól Krisztusig is tizennégy nemzedék. (Forrás.)

Az az igazság, hogy ez még mindig sokkal érdekesebb, mint amit mindenhonnan a nyakamba kapok Ákos vs. Telekom ügyben. Lehet, hogy most telitődtem, vagy csak nem túl karácsonyi ez az egész. Mondhatnám azt is, hogy lefosom, inkább jól bevásárolok Telekomból, mert most jó olcsó lett. De nem tudom teljen kivonni magam, meg még mindig érdekel ez az egész... 

És hogy az Index meg a 444 bármiben is mérvadó, amikor mások érzékenysége a téma? Ugyan már, csárliebdózott mindenki, mikor lőttek, ami szintén elfogadhatatlan, de ez a gyalázás simán belefér, nem?! 


  


  

1 megjegyzés:

  1. A rorate jó. Rám is férne most egy.
    Az Ákosos témából meg azért nem lehet magunkat kivonni, bármennyire is csömörlik tole az ember, mert mi is lehetünk bármikor pellengéren. Van egy olyan érzésem, hogy a következo "célcsoport" a melegek lesznek, mint a család ellenségei. A migránstéma aktualitása lankad, és kell valami ismét...

    VálaszTörlés