2018. május 16., szerda

Zenész hírek a nagyvilágból 260. - Libanon, Grúzia

Lefújták Libanon második melegfelvonulását

A hatóságok nyomására nem tartják meg az ország második melegfelvonulását Libanonban – közölték a szervezők kedd este. Tavaly zárt ajtók mögött tartották az arab világ első gay pride-ját Libanonban. A szervezők közleménye szerint az idei rendezvény követte volna a tavalyi mintát, de a hatóságok beavatkozása után elálltak tervektől.

A dokumentum szerint a belbiztonsági szolgálat mellé rendelt cenzúrahivatal tisztviselői hétfőn töröltek egy nyilvános felolvasást, majd a kezdeményezés szervezőjét kihallgatták. Az éjszakát őrizetben töltötte, később kihallgatták a vizsgálóbiztosok, akik jelezték: vállaljon írásban kötelezettséget arra, hogy tevékenységét felfüggeszti, különben nem szabadulhat – derül ki a közleményből. Azt is kilátásba helyezték, hogy a közerkölcs megsértése címén eljárást indítanak ellene, ha nem írja alá.

Bár Libanont a homoszexualitás tekintetében toleráns országnak tekintik más arab országokhoz képest, a rendőrség rendszeresen rajtaüt éjszakai bárjaikon és a közösség más helyein. Ezen kívül a melegek gyakran válnak gúnyolódás célpontjaivá, időnként még tévéműsorokban is.

Grúzia és a technoforradalom

Május 17-én a homofóbia elleni világnapon is felvonulás lesz, amihez akár a most és jövő szombaton is tüntető több ezres technobarát tömeg is csatlakozhat, miközben szintén több ezres ellentüntetésre is számítani lehet a grúz ortodox egyház támogatásával. A pattanásig feszült helyzetben nagyon könnyű lesz meggyújtani a kanócot.

Forrás: HVG, 24.hu
SPF: 2018

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése