2018. február 9., péntek

Zenész hírek hazánkból 114. - El kell ismerni a külföldön kötött melegházasságokat élettársi kapcsolatként

Szerdai döntésével a Fővárosi Törvényszék jogerősen is kimondta: bejegyzett élettársi kapcsolatként a magyar közigazgatásnak el kell ismernie az azonos nemű párok külföldön kötött házasságát – írja a Mérce. A cikk szerint a bíróság ezzel helyben hagyta a tavaly áprilisi elsőfokú ítéletet és annak indoklását is.

Az első fokú bíróság szerint a külföldön azonos neműek között kötött házasságot itthon a tartalmilag legközelebb álló jogintézményként, bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerni. Ennek megtagadása sértené az érintettek alapvető jogait, mivel a magyar jog megtagadná a tartós együttélésük jogi elismerését. A törvényszék szerdai döntésével felülírta az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalását is, és ezentúl a magyar államnak nem áll majd módjában visszautasítani a külföldön kötött melegházasságok hazai elismerését – teszik hozzá.

A Mérce szerint egy amerikai–magyar leszbikus pár kezdett perelni azért, mert a budapesti kormányhivatal visszautasította a Belgiumban kötött házasságuk anyakönyvezését. Ez azzal is jár, hogy az amerikai fél például nem kaphatna családtagként tartózkodási engedélyt Magyarországon. Ráadásul mivel az amerikai fél származási országában házasnak minősül, ezért nálunk a pár már nem is kérvényezhetné, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot kössön.

Forrás: MNO
SPF: helyes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése