2018. február 13., kedd

Meleg sportolók 10. - Először nyert aranyat nyíltan meleg sportoló a téli olimpiák történetében

A kanadai Eric Radford az első olyan nyíltan meleg sportoló, aki aranyérmet nyert a téli olimpiák során.

A műkorcsolyázó Radford párosban indult partnernőjével, Meagan Duhamellel. A 33 éves Eric Radford ezzel a győzelemmel az ausztrál műugró, Matthew Mitcham mellé sorakozott fel, aki a 2008-as pekingi nyári olimpián szerzett aranyérmet nyíltan meleg sportolóként.“Ez csodálatos! Szó szerint úgy érzem, fel tudnék robbanni a büszkeségtől!” - írta a Twitteren az eredményhirdetés után. Radford 2014-ben outolt, miután Szocsiban ezüstöt szerzett az olimpián. Tavaly nyáron megkérte szintén műkorcsolyázó párja, a 25 éves Luis Fenero kezét, aki természetesen igent mondott.

Miközben Radford aranyat nyert, ugyanazon a versenyen az amerikai Adam Rippon is felállhatott a dobogóra, ő egyéniben szerzett bronzérmet.


A síakrobata Gus Kenworthy ugyan részt vett a 2014-es téli olimpián is – ahol ezüstérmet szerzett – de csak egy évre rá vállalta fel homoszexualitását a nagyvilág előtt. Rippon szintén 2015-ben coming outolt.

Kenworthy és Rippon az első nyíltan homoszexuális férfiak, akik részt vesznek a téli olimpián, Rippon pedig a legelső, aki hivatalosan kvalifikált az olimpiára (Kenworthy selejtezője később volt). „Kicsit meg vagyok lepve, hogy 2018 van és én vagyok az első. Napjainkban különösen fontos, hogy láthatóak legyünk és kiálljunk azért, amiben hiszünk, mert így a gyerekekben is tudatosul, hogy nyugodtan lehetnek önmaguk.” – nyilatkozta olimpiai szerepléséről Rippon.
Forrás: Humen, Zoom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése