2014. december 2., kedd

Zenész hírek a nagyvilágból 164. - Meleg polgármestere lett egy százezres lengyel városnak

Nyíltan homoszexuális politikus lett a polgármester az észak-lengyelországi Słupskban. Ez az önkormányzati választások vasárnapi második fordulójának egyik szenzációja. Már az is nagy meglepetés volt, hogy a jobbközép kormánypárt jelöltje mellett a 38 éves Robert Biedroń politológus került be a második fordulóba, és az még inkább, hogy ott 57:43 arányban győzött is.

Robert Biedroń, Słupsk új polgármestere melegségét nem csak vállaló ember, hanem melegjogi aktivistaként is tevékenykedett: Lengyelországban ő az első településvezető, aki nyíltan vállalja másságát. Jelentős városról van szó, hiszen 93 000 ember él az észak-lenygelországi Słupskban. Ráadásul Biedroń nem is oda valósi, mindössze három éve van köze a régióhoz, amióta listáról onnan került be a varsói parlamentbe.

Korábban baloldali szervezetekben működött, 2011-ben pedig a nehezen besorolható polgárpukkasztó Palikot-mozgalom képviselőjelöltje lett, ám ezzel a mostani kampányban nem dicsekedett, mert a szervezet a bomlás jeleit mutatja, valószínűleg be se jut a következő szejmbe. Maga Biedroń viszont sokakat meglepett nem csak aktivitásával – az igazságügyi és emberi jogi bizottság alelnöke, a külügyi bizottság tagja –, hanem rokonszenves viselkedésével is. Bár a jobboldali képviselők egy része a mai napig nem hajlandó vele kezet fogni vagy akár köszönni neki, ő nem agresszivitással reagált a gyalázkodásokra, hanem magatartásával igyekezett bizonyítani, hogy magánéletének egy részletétől eltekintve nem különbözik a parlament többi tagjától. Jól beszélt, okos javaslatokat tett, és bár természetesen kiállt a diszkriminált szexuális kisebbségek jogaiért, például a Tusk-kormány által elszabotált élettársi törvény elfogadásáért, de nem kizárólag ezzel foglalkozott.

Választási győzelméből erős túlzás lenne arra következtetni, hogy Lengyelországban nincs homofóbia. Erről nincs szó, az eset nagyon egyedi, bármennyire örülnek neki a tolerancia hívei. Az új słupski polgármester, akinek összeférhetetlenség miatt le kell mondania parlamenti mandátumáról, máris arról nyilatkozik, hogy nagyon szerény és olcsó vezető lesz, mert az eladósodott településen nincs helye rongyrázásnak, és mindent megtesz majd az ökológiai szemlélet erősítéséért. Biztosan lesznek hívei és ellenfelei, mint mindenkinek. De lesznek különleges kihívások. Például azért az érdekes lesz, hogy a köztudottan nem vallásos Biedroń a következő hetekben hogyan tud normális kapcsolatot kialakítani a város katolikus papságával, és a helybeli fontos emberek feleségeinek az arcát is jó lesz majd látni, amikor a polgármester egy rendezvényen megjelenik majd a Kampány a Homofóbia Ellen nevű szervezetben megismert élettársával.

Forrás: HVG, Twitter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése