2014. december 1., hétfő

Áldozat

A Bild szerint ez a fiú gyilkolta meg a német-török lányt, ami elég nagy felháborodást keltett Németországban. 18 évesen ekkora hülyeséget csinálni... Nem értem, miért drogoznak, isznak, ha nem ismerik a határaikat. Szerencsétlen lány. Tudom, nálunk is nap mint nap vannak hasonlók, de hogy egy lányt meg tudott így ütni, igazán bátor ember...

Sanel M. (18) sitzt in der JVA Wiesbaden, ihm droht ein Verfahren wegen Körperverletzung mit Todesfolge
Forrás: Bild

A másik a pécsi rendőrségi videó. Nem a hírhez szól, mert ez a lány pont nem tehetett semmiről, ezért is nevezik hősnek, de arról is beszélni kell. Szóval más téma.

Igen, talán túlzó, talán mást akart mondani, mint amit sikerült, de megint mindenki nagyon okos lett, és tudta, hogy ez rossz. Úgy, ahogy van. Csak megint átestünk a ló túloldalára: te nem vagy felelős a tetteidért, idd magad eszméletlenre, bulizz, szórakozz, drogozz önfeledten, nem vagy felelős a tetteidért, semmiért. 

Nem tudom, hogy az önvédelem is egy szakma vagy sem (az), de azt igen, hogy aki egy kicsit is foglalkozott vele, az tudja, hogy rettentően sok múlik azon, hogy valaki áldozattá válik vagy sem. Ha nem iszod magad eszméletlenre, ha odafigyelsz a környezetedre, ha ismered a határaidat, ha vigyázol magadra és a másikra (fontos, nem csak én én én létezik, erről megint senki nem beszél, aki egyébként tök okos), akkor sok minden elkerülhető. Már a járásod is sokat elárul rólad, pláne a viselkedésed. Itt kezdődik az önvédelem. 

Szóval nem az áldozat a felelős, nem ő tehet mindenról, de az igaz, hogy sok esetben tehet ellene, el lehetne kerülni sok-sok mindent. Ez egy önvédelmi szakmai kérdés, nem emberi jogi. Erről kevesen beszélnek.

Még csak azt se mondom, hogy védem a videókat, az egyik célját viszont elérte, beszélnek róla.

1 megjegyzés:

  1. Az ittas/tudatmódosult állapotban elkövetett "vétség" pl. a seregben sosem volt dicséretes dolog. Dupla "büntetést" kapott a vétkes. (deFalla voltam/vagyok/leszek)
    ui.: egyetértek veled!

    VálaszTörlés