2014. december 14., vasárnap

Soha nincs vége


Ha ifjúsági irodalomról van szó, Patrick Ness neve megkerülhetetlen. A Káosz-trilógiával és a Szólit a szörnnyel itthon is ismertté vált írónak az idei könyvfesztiválra jelent meg Soha nincs vége című legújabb ifjúsági regénye.

Ebben Ness újra a disztópikus regények felé mozdul el: a főszereplő, Seth már a legelső oldalakon meghal, de szinte rögtön magához is tér egy sivár helyen, mely olyan, mint a szülőfödje, mégis egy másik világ. Mint minden valamirevaló regény, a Soha nincs vége is az élet értelmére keresi a választ, azonban amikor már kezd egyértelművé válni minden, egy váratlan fordulattal a könyv hirtelen újra elbizonytalanítja az olvasót.

Ness műveinek nagy sikere jól mutatja: jól megírt, olvasmányos, mégis igényes formában a kamaszokat kifejezetten érdeklik a filozófia alapkérdései.

A könyvnek külön érdekessége a főszereplő, Seth melegsége, illetve inkább az, hogy a homoszexualitásnak ennek ellenére még sincs komolyabb jelentősége a történetben. Ness vele készített interjúnkban elárulta: ez direkt van így; olyan könyvet akart írni, melyben a homoszexualitás teljesen normális, és nincs másságként kezelve sem pozitív, sem negatív értelemben.

Patrick Ness: Soha nincs vége, Vivandra, 2014, 400 oldal, 2775 Ft
Forrás: Könyves blog

5 megjegyzés:

  1. Érdekesnek tűnik a leírás alapján

    VálaszTörlés
  2. Ha netán elolvasod, írhatnál róla. :)

    VálaszTörlés
  3. Megvettem, elhoztam magammal. Ha végeztem vele, majd jelentkezem, hogy milyen volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendben. :) Remélem jó lesz.

      Törlés
    2. Hááááát, nem rossz, de semmi extra. Azt hiszem, túl öreg vagyok már hozzá, tíz éve biztosan tetszett volna egy ilyen könyv. A végén volt egy mondat a megcsalásról, az viszont nagyot ütött...

      Törlés