2013. szeptember 23., hétfő

i - jog - Rosia

1. Az Apple egyetlen hétvége alatt 9 millió iPhone-t adott el a pénteken piacra dobott új modellekből. - Ez normális? Hogy nem én találtam ki ez az egész hókuszpókuszt...

2. Az embereknek van egy lakhatáshoz való joguk, ami helyes. Ahogy a végrehajtások is a legtöbb esetben egyszerűen csak a jogra támaszkodnak. Arra a jogra, amit ha nem tartunk be, akkor a jogállamiság kerül veszélybe. Szóval a jogvédőknek az embert és a jogot együtt kell védeniük. Ne legyünk demagógok.

3. Erre meg nincsenek szavak:


Florin Cofar rövidfilmjében egy szászavinci (Geamăna-i) fiú visszatér szülőfalujába, pontosabban a falu helyén található halott tájra – a zagytározóból csak a templomuk teteje és tornya emelkedik ki. Forrás

2 megjegyzés:

  1. Nem ez az egyetlen olyan falu, ami eltűnt Romániában, ott van pl az Aranyemberből ismert Senki szigete: Ada-Kaleh, ami a Vaskapu erőmű építésekor került víz alá, Orsova belvárosával együtt, vagy Nyárádszereda mellett volt Bözödújfalu, amit szintén víztározó építésekor telepítettek ki, és szintén a templom tornya látszik ki a vízből. De vannak ilyen települések nálunk is, pl Iharkút helyén bauxitbányát hoztak létre.

    VálaszTörlés
  2. A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága 42/2000. (XI.8.) AB határozatában kimondta, hogy az Alkotmány 70/E. § (1) bekezdése szerinti szociális biztonsághoz való jog kapcsán a megélhetési minimum garantálásából konkrétan meghatározott részjogok- így a „lakhatáshoz való jog” – mint alkotmányos alapjogok nem vezethető le. (Jakó Nóra)
    Megdöbbentő, nem?

    VálaszTörlés