2020. március 6., péntek

Zenész hírek a nagyvilágból 279. - Elkelt a Grindr

A külföldi befektetéseket felügyelő amerikai kormányszerv vélhetően adatvédelmi okokból utasította a Grindr kínai tulajdonosát, hogy váljon meg a cégtől. Nem tudni, kik állnak az új tulajdonos mögött, a vételár mindenesetre 609 millió dollár.

Eladja a népszerű meleg társkereső alkalmazást, a Grindrt (illetve annak tulajdonosát, a Grindr LLC-t) a kínai Beijing Kunlun Tech Co Ltd játékfejlesztő cég – jelentette be a vállalat március 6-án, pénteken. A bejelentés szerint a vevő a San Vicente Acquisition LLC, a vételár pedig 608,5 millió dollár (több mint 180 milliárd forint) a Grindr 98,59 százalékos részesedéséért – írja a CNBC.

A Kunlun az egyik legnagyobb kínai játékfejlesztő cég, 2016-ban szerzett többségi részesedést a Grindrben 93 millió dollárért, 2018-ban pedig a cég maradékát is felvásárolta.

A kínai cég nem önként válik meg a Grindrtől. A külföldi befektetéseket ellenőrző amerikai kormányszerv, a CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States) 2020 júliusáig adott erre időt a Kunlunnak – amely annak idején nem engedélyeztette a Grindr felvásárlását a CFIUS-szal.

Egyelőre nem világos, hogy milyen befektetők állnak az új tulajdonos, a San Vicente Acquisition mögött, piaci források szerint az egyik befektető James Lu, aki korábban a kínai Baidu keresőóriásnál töltött be vezető pozíciót.

A CFIUS nem tette közzé, hogy pontosan milyen kivetnivalót talált a Grindr kínai tulajdonlásában, mindenestre Washington az elmúlt időszakban fokozottan vizsgálta a mobilalkalmazás-fejlesztőket, hogy megfelelően kezelik-e a felhasználóik személyes adatait. Különösen olyan esetekben, amikor ezek az adatok amerikai katonai vagy titkosszolgálati személyzetet érintenek.

A Reuters 2019-ben számolt be arról, hogy a Kunlun több millió amerikai személyes információihoz adott hozzáférést pekingi szoftvermérnököknek, beleértve magán üzeneteket és HIV-betegséggel kapcsolatos adatokat.

Forrás: HVG
SPF: sokat érnek a melegek. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése