2019. május 17., péntek

Zenész hírek a nagyvilágból 273. - Tajvanon házasodhatnak a melegek

Ázsiában elsőként, a tajvani parlament pénteken megszavazta az azonos neműek házasságát. A helyi LGBT-aktivisták két évtizede harcoltak ezért. 

A törvény az azonos nemű házaspároknak ugyanolyan jogokat ad, mint az ellenkező nemű házaspároknak, például az adózás, a biztosítás és a gyermekfelügyelet kérdésében isA szavazás után több ezer ember ünnepelte a tajvani parlament épülete előtt a döntést.

A döntés két évvel azután született, hogy a tajvani alkotmánybíróság elismerte az azonos nemű párok jogát a házasságra. A bíróság két vonatkozó alkotmányértelmezési kérelemre válaszul jelezte: a házasság polgári törvénykönyvben található akkori szabályozása sértette a melegek alkotmányos alapjogait. A polgári törvénykönyv egy férfi és egy nő közötti önkéntes jogi kötelékként írta le a házasságot. Az alkotmánybíróság két évet adott a parlamentnek arra, hogy a jogszabályt összhangba hozza az alaptörvény szellemiségével. A taláros testület azt is jelezte, hogy ha a kormány május 24-ig nem rendezi a jogi helyzetet, akkor a melegházasság automatikusan legálissá válik Tajvanon.

Forrás: euronews
SPF: na, ha már keleti nyitás, tessék tanulni, Kövér és a többi igen jó képességű...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése