2019. február 10., vasárnap

Zenész hírek a nagyvilágból 271 - Meleg lengyel politikus

Robert Biedron, nyíltan meleg lengyel politikus egyszer már történelmet írt azzal, hogy megválasztották a tengerparti Slupsk város polgármesterévé, ám most sokkal magasabbra helyezte a lécet maga előtt. Tavasz néven pártot alapított, amelynek célja, hogy megtörje a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS), a jelenlegi kormánypárt és a mérsékelt jobboldali Polgári Platform (PO) 2005 óta tartó politikai váltógazdaságát 

Liberális értékek
A 42 éves politikus változást akar a jóléti rendszerben, az emberek szexuális orientáció szerinti megkülönböztetésének eltörlésében és véget akar vetni a katolikus egyház befolyásának a közéletben. Beszédében kevesebb időt szentelt a gazdaságnak, a külügyeknek és az EU-nak, bár világossá tette, hogy az unió minden jelenlegi gondja ellenére az európai közösségben képzeli el Lengyelország jövőjét.
A párt programfüzete szerint főként költségvetési megtakarításokból, az ügyintézés jobb szerevezéséből és digitalizálásából, illetve bizonyos intézmények megszüntetéséből fakadó költségmegtakarításból akarják finanszírozni a kiadásokat. Emellett közvetve növelnék az áfabevételeket is, oly módon, hogy a foglalkoztatás és a személyes jövedelmek emelésével bővítenék a fogyasztást.

Nagy bezárás
A Tavasz legkeményebb vállalása, hogy 2035-re bezárnák az összes szénbányát. Ezzel javítanák a levegő minőségét, ami a szmogos országban érthető cél, ám mivel még jelenleg is 80 százalékban a szénre alapul a lengyel energiatermelés, ez a terv enyhén szólva ambiciózusnak mondható. 
Forrás: Napi

Krzysztof Śmiszek, Robert Biedroń, VIVA! listopad 2017
Forrás: viva.pl, Fotó: ZUZA KRAJEWSKA/LAF AM (Biedron a bal oldalon)


SPF: nem hiszem, hogy Lengyelországban egy meleg politikus valaha is választást nyerhetne, de ha erősödik az is jó. Bár Szerbiában is leszbikus a miniszterelnök. Azt se gondoltam volna. Mi még ettől is mennyire messze vagyunk... 

2 megjegyzés:

  1. Lengyelország pár éven belül sokkal liberálisabb lesz melegjogok szempontjából, mint mi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor az rájuk nézve jó hír, ránk nézve nem annyira.

      Törlés