2017. május 24., szerda

Zenész hírek a nagyvilágból 240. - Melegek sorsa Tajvanon és Indonéziában

Elsőként Ázsiában: Megnyílt az út a melegházasságok előtt Tajvanon

A tajvani alkotmánybíróság Ázsiában elsőként elismerte szerdán az azonos nemű párok jogát a házasságra.

A bíróság szerint a házasság polgári törvénykönyvben található szabályozása sérti a melegek alkotmányos alapjogait. A polgári törvénykönyv egy férfi és egy nő közötti önkéntes jogi kötelékként írja le ugyanis a házasságot. Az alkotmánybíróság két évet adott a parlamentnek arra, hogy a jogszabályt összhangba hozza az alaptörvény szellemiségével.

Az illetékes parlamenti bizottság tavaly a polgári törvénykönyv módosításának hat lehetséges verzióját vizsgálta meg a melegházasság engedélyezésére.

A teljes egyenjogúságot biztosító új javaslat szerint egy férfi és egy nő vagy két természetes személy léphetne frigyre egymással 18. életévük betöltése után. A hatályos törvény úgy rendelkezik, hogy a nőnek legalább 16, a férfinak pedig 18 évesnek kell lennie ahhoz, hogy összeházasodhassanak egymással. A tervezet egyúttal ellenzi a nemen, szexuális preferencián vagy szexuális orientáción alapuló megkülönböztetést az örökbefogadás kérdésében is.

A törvénymódosítást eddig a téma érzékenysége miatt halogatták, amiért sokan bírálták Caj Jing-ven tajvani elnököt. Caj a kampányában egyértelművé tette, hogy támogatja a melegházasságot, és mindent megtesz engedélyeztetése érdekében. Tajvanon a közvélemény, a kormánypárt és a legjelentősebb ellenzéki tömörülések is pártfogolják az azonos neműek házasságát.

Forrás: HVG
__________________________________________________________________________

Embertelen büntetést kapott egy meleg pár Indonéziában, a jogvédők tiltakoznak – fotók

Nyolcvanhárom botütéssel büntettek meg viszonyuk miatt két fiatal férfit Indonézia Aceh tartományában. A bíróság eredetileg nyolcvanöt ütésre ítélte őket, de két hónapot börtönben töltöttek, így két ütést „nagylelkűen” elengedtek a hatóságok.

Az ultrakonzervatív Aceh tartomány fővárosában, Banda Acehban, egy mecsetnél hajtották végre a büntetéseket. Több százan gyűltek össze és nézték végig a két férfi megalázását, többen a telefonjukkal fel is vették, ahogy ütlegelik őket. Sok bámészkodó fotókat készített a tömegből.

Aceh tartományban az iszlám jogrendszer, a saría alapján ítélkeznek, de még itt is viszonylag ritkán büntettek meg eddig ilyen durván melegeket. A fiatalabbik férfi mindössze 20, a barátja 23 éves, márciusban tartóztatták le őket.

Kedden nemcsak őket, hanem négy másik párt is megbüntettek ugyanilyen embertelen módon, őket házasságon kívüli kapcsolat miatt. Helyi idő szerint reggel 9 órakor kezdődött az ítéletek végrehajtása, és négy órán át tartott. A helyszín tele volt rendőrökkel.

A botütéseket elrendelő bíró a helyszínen is azt bizonygatta, hogy mindkét férfi szerinte egyértelműen bűnös, és semmi sem bizonyítja ennek ellenkezőjét.

A jogvédők elítélték a büntetést. Kyle Knight, a Human Rights Watch munkatársa még múlt héten azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban: a két fiatalember semmi mást nem akart, csak élni az életüket, és azt, hogy tartsák tiszteletben a magánéletüket.

A történetben különösen felháborító az, ahogy a két férfit önmagukat önkéntes igazságtevőnek kikiáltó ember a hatóságok kezére játszották: kifigyelték őket, majd rájuk törték az ajtót, és ütötték, rúgták mindkettőjüket, egyiküket ráadásul úgy, hogy meztelenül feküdt a földön.

Indonéziában nemcsak a két férfi nyilvános megalázása keltett aggodalmat az országban élő melegekben. A fővárosban, Jakartában vasárnap este rendőrök jelentek meg egy szaunával felszerelt konditeremben, és több mint száz embert letartóztattak, állítólag azért, mert meleg szexbuliban vettek részt.

Forrás: HVG

SPF: az egyik örömteli, a másik elszomorító, a sötét középkor néz vissza...

1 megjegyzés:

  1. jah... vallási ítélkezés,
    sötétség az, mi korban istenített démonformákat imádva, azok "nevében" alázzák és gyilkolják embertársaikat.
    Minden ami imádat bármely formáját követeli,
    pusztításra, gyilkolásra, alázásra, elnyomásra, erőszakra, félelemkeltésre szólít fel,
    csupán emberi sötétségből faragott bálvány,
    sosem isten, sosem teremtő, sosem gyógyító, sosem felemelő. ( az extázis nem felemelkedés )

    VálaszTörlés