2016. október 28., péntek

Zenész hírek a nagyvilágból 233. - Az angol szurkolók 82%-ának nem lenne baja a meleg focistákkal

A BBC közvélemény-kutatása szerint az angol szurkolók 82 százalékának az égegyadta világon semmi baja nem lenne a melegségüket nyíltan felvállaló labdarúgókkal. Mindössze 8 százalék azok aránya, akik képtelenek lennének kezelni a hírt, ha pedig az általuk szeretett klubnál történne ilyen, nem néznék többet csapatuk mérkőzését.

A közvéleménykutatás apropóját az angol szövetség (FA) vezetője, Greg Clark adta, aki nemrég parlamenti képviselőkkel beszélgetve azt mondta, hogy óvatosságra intené a "coming out"-on gondolkozó labdarúgókat, mert a jelentős zaklatásnak lennének kitéve a közönség részéről.
Clarke elmondta, személy szerint is szégyelli magát, hogy a meleg játékosoknak továbbra is ilyesmitől kell tartania, és megígérte, hogy ki fogják irtani a homofóbiát az angol futballból. 

Egy másik, internetes kutatás szerint a futballszurkolók 50%-a hallott már homofób sértéseket a lelátón, 71% szerint pedig a kluboknak többet kellene tenni a témával kapcsolatos ismeretterjesztés és oktatás terén.

Chris Sutton, volt angol válogatott játékos szerint Greg Clarke a könnyebbik utat választja, amikor engedi, hogy "8% ősember diktáljon neki". Sutton szerint a munkahelyen, azaz a klubnál semmi gondja nem lenne egy melegségét nyíltan felvállaló labdarúgónak, a többieknek a szeme sem rebbenne, ám ezt a bizonyos 8 százalékot nem lenne szabad beengedni a stadionokba. "Amíg ez nem történik meg, ők a győztek."

Simone Pound, aki professzionális játékosok szervezetének (PFA) egyenlőséggel és sokszínűséggel foglalkozó részlegét vezeti, elmondta, hogy az elmúlt 15 évben valóban jelentős változások történtek a kérdésben, mind a kultúra, mind az melegek elfogadása terén. Pound szerint egyetlen csoportot sem lehet kifejezetten okolni azért, hogy még mindig nincs másságát nyíltan felvállaló labdarúgó az angol bajnokságban. "A másság felvállalása egy folyamat eredménye, egy személyes döntés, amihez mindenkinek magának kell eljutnia. A PFA továbbra is küzdeni fog a homofóbia ellen, mindaddig amíg egy játékos nem vállalja fel nyíltan másságát, sőt azután is."

Más, Angliában népszerű sportágakban, például a rögbiben már több angol játékos is nyíltan felvállalta melegségét. Az úttörő szerepet játszó, elsőként "coming out"-oló Keegan Hirst saját tapasztalatáról azt mondta, hogy "Könnyű lett volna ezért kigúnyolni, de senki sem tette, ami sokat jelent nekem."

Forrás: Index
SPF: lassan de biztosan eljön az idő, amikor ez nem lesz gond.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése