2015. augusztus 27., csütörtök

Migránsok, svédek, EU

Azért ez is érdekes, hogy milyen elvek szerint adják meg a jogot a maradásra. Az ő sorsa nem volt fontos a svédeknek, se a hazai érdekvédőknek, nem csaptak óriási visszhangot kiváltó hisztériát, és nem volt fontos a külföldi sajtónak sem, ahogy a hazainak se annyira. Csak egy sérült magyar lány...

Egyáltalán nem vagyok a migránsok ellen, az éhezőket, szomjazókat, háború elől menekülőket be kell fogadni. #keresztényi. Ugyanakkor nem mindenki ilyen. Az pedig politikai döntés kérdése, hogy a nem feltétlenül rászorulókból ki kiket fogad be. Ezzel láthatóan nem tud mit kezdeni az Unió. Mondjuk a rászorulókkal se... 

Mondja a belvárosi vendéglős, hogy a reggeli brigádnak olyan telefonja volt, meg annyi pénze, mint amilyen/amennyi neki soha nem lesz, de legalább 20% jattot is adtak - mondta. Ennek örült, az ittlétüknek mégse. Senki nem ír róla, de a budapesti külvárosi szállodák megteltek. Folyamatosan taxik hozzák-viszik az embereket. Fullon vannak.

Aki ki tud szakadni egy kicsit a belvárosi és a keleti "kerítéséből", és picit messzebbre is tekint, az láthatja, hogy elég nehéz kérdés. Ráadásul máshol is probléma, most például az amerikai elnökválasztáson is központi téma. Nyilván más az egész, de akkor is.
Európában a görögök láthatóan leszarják az uniós szabályokat (van elég bajuk, de attól még...), a szerbeknél a korrupt rendőrség és hivatalnokok intézik a nagy részét (hiába tetszeleg a jó szerepében a szerb miniszterelnök), a szlovákok azt mondták befogadják a szír keresztényeket, de csak őket. Valahol érthető, de valahol meg nem. A csehek a NATO-t vetnék be, a németek a szíreket nem küldik vissza. (S mi lesz a többivel? Afganisztánban nincs háború?) Nálunk a primitív plakát és a fura kerítés volt az egyik válasz, de ma már talán kezdik normálisabban kezelni (különvonatok, buszok, tranzitok, rendőrök). Ezer kérdésre ezer különböző válasz. Szerintem minden ország annyit fogadjon be, amennyit elbír és integrálni tud. Aki nem akar integrálódni, annak a sorsa egyértelmű.

Nekem nem pálya az egyszerű vagdalkozás, hogy takarodjanak vs. migránsok mindenekelőtt. Értelmesen, pls. Annyira hiánycikk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése