2015. március 5., csütörtök

Zenész hírek a nagyvilágból 171. - Házasodhatnak a melegek Szlovéniában

Megszavazta az azonos neműek házasságát legalizáló törvényt a szlovén parlament - közölte az MTI. A jogszabály örökbefogadási jogot is biztosít a meleg pároknak. A parlament 51 igen szavazattal 28 ellenében fogadta el a tervezetet, aminek értelmében ezentúl nem tesznek különbséget jogilag az ellenkező, vagy azonos nemű párok házassága közt.

A törvényjavaslatot Luka Mesec, a baloldali frakció elnöke nyújtotta be, és a Miro Cerar vezette kormánykoalíció is támogatta.
Hasonló törvény van 11 európai országban és Amerika 37 államában, és David Cameron brit konzervatív miniszterelnök is támogatja az azonos nemű párok házasságát.

Nem tarthattak ellene népszavazást
A törvényt ellenző képviselők azt hangsúlyozták, hogy a rendelet megfordítja a klasszikus és hagyományos értelemben vett család fogalmát, mert a házaspárok a jövőben nem definiálhatók mind házastársi közösség egy férfi és egy nő között, hanem mint állandó közösség két egyén között. A társadalomnak ugyanakkor férfi és nő közötti házasság ösztönzése a feladata, hogy azok gyermeket vállaljanak és neveljenek fel.

A törvény ellen korábban a vallási közösségek is felszólaltak, a katolikus egyházat ebben az iszlám és az ortodox egyház is támogatta. A szlovén püspök nemrég kijelentette: csalódott, hogy a törvénytervezetet a kormányzó koalíció is támogatja.

A törvényt ellenzők népszavazást követeltek, de Szlovéniában néhány éve az alkotmánybíróság korlátozta a népszavazás kiírását olyan rendelkezésekről, mint az emberi jogok vagy a pénzügyi kérdések.
Kedden kétezer ember tiltakozott a parlament előtt a meleg párok örökbefogadási joga ellen a hagyományos családmodell átgondolását és újradefiniálását követelve.

Forrás: Index
SPF: ennyi, és itt van a szomszédban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése