2013. december 1., vasárnap

Zenész hírek a nagyvilágból 133. - A melegházasságról népszavaznak a horvátok

"Támogatja-e, hogy a Horvát Köztársaság alkotmányába bekerüljön az a passzus, amely a házasságot egy férfi és egy nő szövetségeként határozza meg?"

Erre a kérdésre kell válaszolniuk a horvát választópolgároknak vasárnap. A népszavazás mindenképpen érvényes lesz, részvételi küszöb ugyanis nincs.

A BBC által ismertetett legfrissebb felmérés szerint (a kutatás a horvát állami tévé és rádió megbízásából készült) a horvátok 59 százaléka igennel szavaz, 31 százalékuk voksolna nemmel. Eszerint – és a korábban készült felmérések szerint is – a parlament kötelessége lesz alkotmányba foglalni, hogy házasságot csak férfi és nő köthet, vagyis azonos nemű pár nem.

Azonos nemű párok az alábbi európai országokban házasodhatnak: Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Izland, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svédország, illetve az Egyesült Királyságból Anglia és Wales.

Horvátországban az erős és befolyásos katolikus egyház (a lakosság 90 százaléka katolikus), valamint az ellenzéki jobboldali HDZ igen szavazatra buzdít, míg a népszavazás kiírását sokáig halasztó balközép kormány a jogvédőkkel együtt nemre szólítja híveit.

A meleg jogok mellett tüntetők szombaton, erős rendőri biztosítás mellett, Zágráb belvárosában vonultak. Atrocitás nem történt, nem úgy, mint 2002-ben, az első zágrábi meleg büszkeség napján, amikor szélsőjobboldaliak több tucat békés tüntetőt vertek meg.

Forrás: Index
SPF: egyrészt tuti a végeredmény - sajnos. Másrészt a horvátok baromira le vannak maradva, ha csak azt nézzük, hogy most lettek az EU tagjai. Harmadrészt ismét bebizonyosodik, hogy az EU kisebbségeket védő politikája (vagy a hozzá kapcsolódó érdekérvényesítő képessége) egy hatalmas nagy nulla.
Update: el is dőlt... Kuka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése