2020. május 6., szerda

Zenész hírek hazánkból 127. - Megszűnt a meleg férfiak diszkriminálása a véradásban

Sok éve tartó hátrányos megkülönböztetésnek vetett véget az Országos Vérellátó Szolgálat.

Megszűnt a meleg és biszexuális férfiak hátrányos megkülönböztetése a véradás során – közölte szerdán a Háttér Társaság. Mint írják, április közepén tette nyilvánossá az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), az idén január elsejétől érvényes új szabályozásokat. A főbb változások között említi az OVSZ, hogy a fertőzés átadás szempontjából kockázatos szexuális kapcsolatok megítélésében megszűnt minden olyan megkülönböztetés, ami a kapcsolatban résztvevők nemére utalt.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben a meleg és biszexuális férfiak is adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból nem minősül kockázatosnak.

Ezzel több évtizede tartó diszkriminációnak vetett véget az OVSZ, írja a Háttér Társaság. A férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat eddig a HIV-fertőzésre hivatkozva zárták ki életre szólóan a véradásból, pedig a férfiak közötti szexuális érintkezés önmagában nem jelent nagyobb kockázatot. A magyar szabályozás változása természetesen nem azt jelenti, hogy a férfiakkal szexelő férfiak ezután korlátozás nélkül adhatnak vért. Továbbra is kizárás alá esnek, ha szexuális magatartásuk olyan kockázatokat hordoz, amely heteroszexuális szexuális kapcsolat esetén is kockázatot jelentene (alkalmi szexuális kapcsolat, gyakori partnerváltás, prostitúció).

Forrás: HVG
SPF: kőkorszaki volt eddig is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése