2017. szeptember 27., szerda

Zenész hírek a nagyvilágból 246. - Azerbajdzsán

Helyi beszámolók szerint legalább száz meleg és transznemű személyt tartóztattak le, akiket aztán megvertek vagy megkínoztak a rendőrök. A hatóságok nagyszabású razziát tartottak a fővárosban, Bakuban, és a letartóztatottakat kényszerítették, hogy adják meg barátaik és ismerőseik címét.

A rendőrség állítása szerint az akciónak semmi köze az orientációhoz, csupán prostitúció-ellenes intézkedésről van szó. Más források szerint “a nemzet erkölcsi értékei védelmében” léptek fel a rendőrök.

Bár 2000-ben dekriminalizálták az országban a homoszexualitást, az LMBTQ emberek és aktivisták folyamatos elnyomásnak vannak kitéve. Egy 2015-ös felmérés szerint Európában Azerbajdzsánban, Örményországban és Oroszországban a legrosszabb az LMBTQ közösség helyzete.

Javid Nabiyev, a helyi LMBTQ szövetség elnöke szerint hirtelen, minden ok nélkül kezdett a rendőrség a melegek elleni hajtóvadászatba. Egyelőre nem világos, hogy mi váltotta ki a hatóságok kemény fellépését, és hogy pontosan hány embert tartóztattak le eddig, de ügyvédi jelzések szerint az elmúlt napokban legalább száz személyt vettek őrizetbe.

Nabiyev egy rendőrségi szóvivőt idéz, aki szerint nem hagyományos szexuális orientációjú személyek gyűlnek össze rendszeresen Baku központjában prostitúció miatt, és a környékbeli lakosok kérték a hatóságok közbelépését. Nabiyev szerint ez ostobaság. Az LMBTQ közösség tagjai joggal félnek, a rendőrség kifejezetten utazik azokra, akikről feltételezik, hogy meleg. Ok nélkül letartóztathatják, majd további címeket követelhetnek tőle, vagy akár pénzt a szabadon bocsájtásuk érdekében. 

Forrás: Humen
SPF: :(

2 megjegyzés:

  1. Épp ma gondolkodtam azon, hogy ahogy az elmúlt 10 évben javult a helyzet, úgy a következő 10 évben romolhat is. Mint ahogy a 20-as évek után a 30-as években Európában megtörtént.

    VálaszTörlés