2017. július 1., szombat

A Mandiner és a melegek

Akkora faszságot olvastam a Mandineren, hogy meg kell osztanom:

És abban nőttünk fel, hogy a szerelem egy férfi és egy nő között lehetséges. Az maximum és minimum két ember, és szükségszerűen két nem. Nem tudjuk, hogy a szerelemnek magának van-e neme, a magyar nyelvben mindenesetre nincsenek nemek. Talán mondhatnánk, hogy a szerelem kétnemű. A létező két nem kell hozzá. 
Szerintünk ez nem konzervatív vagy liberális kérdés, nem jobboldali vagy baloldali téma. Ez nem arról szól, hogy a világ változik-e, hogy a környezetünk változik-e; és nem arról szól, hogy érti-e valaki a 21. századot vagy sem. Ez inkább arról szól, érti-e valaki a nyolcadikos biológiát. Hisz-e a józan eszének és tapasztalatának, ami azt mondja, hogy férfi és nő máshogy működik, kiegészítik egymást. Hogy az emberi test, mindkét nemé, egyértelműen heteroszexuális jellegű. A férfinak izgalmasak a titokzatos, másmilyen nők; a nőknek izgalmasak a másmilyen, furcsa férfiak. 
Ez nem generációs dolog. Már csak azért sem, mert például én magam 34 vagyok. Ismerősi köreim sem mennek ki a Pride-ra, ők is ellenzik. Tizen-, huszonéves fiatalokból közösségek. Vagy épp fiatal házasok. De az idősek a családomban is. Egyébként ha az egész arról szólna, érti-e valaki a 21. századot, akkor generációs dolog volna. De ez pusztán a valóság és az emberi természet kérdése. Időtlen dolgoké. Nem a történelemé, nem a 21. századé. Azé, hogy megbukott-e valaki biológiából nyolcadikban. Aki nem így gondolja, az erősen félreérti Ferenc pápát. 

Gőzöm sincs ki ez a tag, de talán jobb is. Végtelenül tudatlan, és még ő oktat ki másokat. Na erre mondanám, hogy reménytelen, aki a saját korlátai között él.

Egyébként a Mandiner látványosan sokat foglalkozik a Pride-dal. Tele van vele, minden második cikk ezzel foglalkozik. Szó van az első kolozsvári Pride-ról, de Fekete-Győrtől meg az ellenzőitől egészen Alföldiig minden van.
Pl. ez egész jó írás: 

Igen, az erdélyi magyarok között is vannak melegek. Ismerek is jó néhányat; jó magyar emberek mind. És számos magyarországi meleg embert ismerek, akik számára evidencia, hogy kiállnak a határon túli magyar törekvések mellett. Azt gondolom, hogy ebben a helyzetben nem lehet mást tenni, csak viszonozni a szolidaritást. Világossá tenni, hogy mikor a meleg magyaroknak van szükségük bátorításra és kiállásra, akkor nem fordítunk hátat. Mi, határon túli magyarok pedig különösen nem kellene forgolódjunk.


6 megjegyzés:

  1. mikor az embert emberhez nem embersége szerint mérik, akkor a konklúzió csak hazugság lehet.

    VálaszTörlés
  2. Az első cikk mindannyiunk "kedvenc" szerzőjétől, Szilvay Gergelytől származik, akinek rendszerint ilyen stílusú és tartalmú cikkek egész sorát köszönhetjük mind meleg témában, mind a kereszténységről. Ennek az embernek a fejében még mindig nem múlt el a középkor. Igazából csak sajnálni tudom.
    És kár, hogy a mandiner idáig süllyedt.

    VálaszTörlés
  3. Az meglepő, hogy nem ismerted Szilvay-t. Alapember a mandineren.

    VálaszTörlés