2017. június 2., péntek

Zenész hírek a nagyvilágból 242. - Meleg lehet Írország következő miniszterelnöke

Meggyőző többséggel, a szavazatok hatvan százalékát begyűjtve a 38 éves Leo Varadkar lett az ír kormánykoalíció legnagyobb pártja, a jobbközép Fine Gael elnöke, írja a BBC. A szociális ügyekért felelős miniszter Simon Coveney lakásügyi minisztert győzte le a választáson.

Ez több szempontból is történelmi döntés: ő lehet Írország legfiatalabb miniszterelnöke (ahogy ott nevezik: taoiseach). Ráadásul Varadkar indiai bevándorlók gyermeke, és 2015-ben, az egyneműek házasságáról szóló népszavazás előtt felvállalta másságát.

Leo Varadkar
Fotó: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Elődje, a 66 éves Enda Kerry május 17-én mondott le, aki egy hónapok óta húzódó rendőrségi botrányba keveredett. Az MTI korábbi híre szerint egy volt rendőr kitálalt a kollégáiról, akik munka közben szabályokat sértettek. A leleplezésre lejáratással válaszoltak: a volt rendőrt gyerekek elleni erőszakkal gyanúsították meg. Később bebizonyosodott, hogy a vádak alaptalanok voltak.

Az új miniszterelnökről a parlament dönt majd. A Fine Gael kisebbségben kormányoz, szüksége van az ellenzéki Fianna Fáil párt szavazataira. A Fianna Fáil a tavalyi választások után beleegyezett abba, hogy 2018 októberéig támogatja a kormány kompromisszumos programját, és tartózkodni fog a fontos szavazásokkor.

Forrás: Index
SPF: a katolikus Írországban, ahol a melegek házasodhatnak. Világbéke. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése